Olie of boter
bloem
bouillonblokje
Heet water
Verhit een hoeveelheid olie of boter. Strooi daar al roerend zoveel bloem in dat er een soepele deegbal ontstaat. Schenk er dan wat kokend heet water bij en roer dit net zolang tot de hele deegbal opgelost is. Schenk er dan weer wat kokend heet water bij en doe daar net zoveel bouillon blok bij als je voor de smaak van de saus denkt nodig te hebben. Roer steeds alles tot een glad geheel. Voeg er net zo vaak goed roerend vocht aan toe, tot je de gewenste dikte van de saus hebt en de saus geheel glad is.
Een basis saus is vrij eenvoudig te maken. De saus wordt in stappen gemaakt door steeds een beetje vocht toe te voegen. Daarbij is het heel belangrijk om niet teveel vocht toe te voegen en bij elke stap steeds heel goed te roeren en niet aan de volgende stap te beginnen als er nog klonters aanwezig zijn. Roer die altijd eerst helemaal weg, anders mislukt de saus.