Kook Zelf!

Tomaten Saus

Nodig

Tomaten
Basilicum
Oregano
Dadel stroop
Gember 
Olie of boter
bouillonblokje
Heet water of
vocht naar keus

Belangrijk!

Bij deze saus wordt geen gebruik gemaakt van bloem. De saus ontstaat door het indampen van de tomaten. Maar zo nu en dan is er wel wat vocht nodig om aanbranden te voorkomen.

Zo maak je het

Dit is een saus waar geen bloem bij komt. Schil de tomaten, voor een sterke saus neem je veel tomaten. Snijd de geschilde tomaten in stukjes. Verhit de olie of de boter en doe er de basilicum, de oregano, de gember, zoveel bouillon blok als je voor de smaak denkt nodig te hebben, en de stukjes tomaat bij. Laat dit met elkaar een tijdje pruttelen.  Hoe meer tomaten en hoe meer het indikt, des te sterker de smaak. Doe er op het laatst een lepeltje dadelsiroop bij. Dit kan de basis saus zijn voor allerlei soorten pasta, maar ook voor rijst.

Wanneer de saus te sterk geworden is van smaak, doe er dan wat vocht bij, dat kan heet water zijn of wat room. Zelf doe ik er weleens kookroom of kokosroom bij.

Extra

Wanneer ik deze saus maak, bak ik aan het begin verschillende soorten groenten aan voordat ik er de basilicum, de oregano, de gember, de bouillon blok  en de stukjes tomaat bij doe. Meestal is dat paprika, courgette en broccoli, soms ook Chinese kool of spitskool.

Wat hierin voor vegetarische eters lekker is, is om eerst in de olie kleingesneden blokjes tofu met soja- en oestersaus te bakken.