Vis naar keus
Garnalen kan ook
Fijn gesneden peterselie
Fijn gesneden bieslook
Olie of boter
Bloem
Bouillonblokje
Heet water of
vocht naar keus
Deze vis saus gaat uit van de basis saus. Ook bij deze saus zijn de verschillende stappen het belangrijkste. Begin de volgende stap pas als alles helemaal glad geroerd is. Roer klonters per stap altijd helemaal weg, anders mislukt de saus.
Verhit een hoeveelheid olie of boter. Doe er de fijngesneden peterselie en bieslook bij en bak kort de in stukjes gesneden vis mee. Voeg daarna al roerend zoveel bloem toe dat er een soepele deegbal ontstaat. Giet er dan al roerend een scheutje vocht bij zoals het recept van de basis saus aangeeft. Doe er halverwege de gewenste hoeveelheid bouillonblok bij.
Heet water kan vervangen worden door elk ander verwarmd vocht. Roer het geheel steeds helemaal glad voordat met de volgende stap begonnen wordt.
Door het vele roeren kan de vis opgaan in de saus en zijn het geen blokjes meer. Om dat te voorkomen kun je de vis na het bakken eruit halen en later terugdoen in de saus.
Deze saus kun je variëren door er na de eerste toevoeging van vocht een scheut witte wijn in te doen. Wanneer het om een rode vis gaat, bijvoorbeeld tonijn, neem dan een rode wijn. Tonijn kan snel droog bakken, haal de tonijn dan na een eerste aanbakken uit de pan en doe het er pas weer bij als de saus klaar is.